Dlaczego warto jeść piętki chleba? : o przesądach kulinarnych

Dorota Świtała-Trybek

Abstract

Z kulinariami związanych jest wiele różnorodnych przesądów. W kuchni polskiej znajduje się mnóstwo składników żywieniowych, których spożywanie na przestrzeni wieków obrosło wieloma wierzeniami. W niniejszym artykule omówiono zachowania przesądne dotyczące wybranych składników żywnościowych (chleba, kapusty, ziemniaków, cukru) oraz rekwizytów kuchennych (garnków i sztućców). Zaprezentowane materiały pochodzą z dwóch źródeł: zastanych (opracowań etnograficznych wydanych przed 1945 r.) i wywołanych (zebranych podczas wywiadów prowadzonych w 2015 r. w obrębie dwóch województw - śląskiego i opolskiego).
Author Dorota Świtała-Trybek (FP / IPiK)
Dorota Świtała-Trybek,,
- Instytut Polonistyki i Kulturoznawstwa
Pages65-80
Publication size in sheets0.75
Book Łeńska-Bąk Katarzyna (eds.): Świat kuriozów : od zadziwienia do fascynacji, Stromata Anthropologica, vol. 11, 2016, Wydawnictwo Uniwersytetu Opolskiego, 369 p.
Lenska-BakK-Swiatkuriozow.pdf / No licence information (file archived - login or check accessibility on faculty)
Keywords in Polishkulinaria, przesądy, wierzenia, sztućce, składniki żywnościowe
Keywords in Englishculinary art, superstitions, beliefs, cutlery, food articles
Languagepl polski
File
Switala-TrybekD-Dlaczegowarto.pdf 460,5 KB
Score (nominal)0
Citation count*
Cite
Share Share

Get link to the record


* presented citation count is obtained through Internet information analysis and it is close to the number calculated by the Publish or Perish system.
Back
Confirmation
Are you sure?